Af KLAVS BIRKHOLM – publiceret 27.august 2005
K.E.LØGSTRUP (1905-1981) – en radiofeature i anledning af 100 års-dagen for den store danske teolog, filosof og samfundsdebattør.
Allerede tidligt, i 30’erne, blev K.E. Løgstrup anerkendt som én af Danmarks førende teologer. Men han var gennem hele livet både teolog og filosof; og her 25 år efter hans død bliver det mere og mere tydeligt, at som tænker om de elementære forhold i verden – om mennesket, om naturen, om menneskets natur – rangerer Løgstrup blandt det 20.århundredes allerstørste. Det er ikke særlig anerkendt i den offentlige debat, men det er anerkendt i forsamlingshus-Danmark, som denne radioudenselse er på besøg i.
¤ På Testrup Højskole fortæller sommerkursister, hvorfor de bruger en uge af ferien på at studere Løgstrup og høre en række krævende foredrag omhans tænkning.
¤ Det samme foregår på Grundtvigs Højskole; her fortæller tidligere forstander Ole Jensen om, hvorfor og hvordan det gennem 18 somre har kunnet lade sig gøre at fylde skolen med Løgstrup-ivrige kursister.
¤ Adjunkt Peter Aaaboe Sørensen, der er medarrangør af kurset på Testrup, giver sit bud på fænomenet, og fortæller endvidere om sin optagethed af Løgstrups sprogteori.
¤ I et berømt arkivklip fra 1979 fortæller K.E. Løgstrup om sit syn på fornuften i naturen, og hvorfor mennesket ikke vil anerkende naturens fornuft.