Slavoj Žižek – en filosofisk tyfon

– 22. juni 2003

Af KLAVS BIRKHOLM – offentliggjort 22.juni 2003

Lyt til interview Slavoj Zizek

Klavs Birkholm taler med den slovenske filosof Slavoj Žižek – en af verdens p.t. skarpeste og mest provokerende tænkere.

Žižek kritiserer bl.a. den moderne newage-spiritualitet og den naive opfattelse af buddhismen, der har meget på sin samvittighed.

Herefter kommer samtalen ind på begrebet ”totalitarisme”, som er genstand for mange misforståelser. F.eks. har de fleste totalitarister været aldeles værdirelativistiske pragmatikere, forklarer Žižek.

De nye anti-globaliseringsbevægelser finder heller ingen nåde i Žižeks analyse. De er i virkeligheden, i deres appel til Den Store Anden, endnu en variant af det moderne demokrati. De tilslutter sig velfærdsstatens offerlogik.

Den nationale kulturkonservatisme er modsætningsfuld og forvirret. Men den nye højrepopulisme repræsenterer virkelig et engagement for noget  nyt og anderledes.

Samtalen, hvor Žižek og Birkholm flere gange vender tilbage til James Bond, slutter med et opgør med den liberale dyrkelse af ”andetheden”. Multikulturalismen er mere end forloren.

Tre uddrag fra Žižeks bog Did Somebody say Totalitarianism? er oversat af Klavs Birkholm og læses af skuespilleren Troels II Munk